30 آبان 1399

جذابیت‌های مالی کشت و فرآوری گل‌محمدی

گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض می­باشد، که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورهای جهان را دارا هستند. این گیاه علاوه بر کاربردهای پایه‌ای در تولید انواع عطر، ادکلن و خوشبو کننده‌ها، مصارف غذایی و دارویی نیز دارد. اسانس و روغن گل محمدی در دنیا، جایگاه ویژه‌ای برای تولید ادکلن‌های گران قیمت و خوشبوکننده‌ها دارد. این گیاه معطر، همچنین با ایجاد جاذبه‌های گردشگری در برخی مناطق استان اصفهان، به ویژه شهرهای قمصر و نیاسر، سالانه در فصل بهار که فصل گلاب‌گیری است، صدها هزار گردشگر و طبیعت گرد داخلی و خارجی را به خود جلب می‌کند.

جایگاه گردشگری کشت‌زارهای گل محمدی، به همراه آئین‌های سنتی گلاب‌گیری در استان اصفهان، به گونه‌ای است که آئین گلاب‌گیری کاشان، به شماره 109، در هشتم خرداد ماه سال 1389، در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

همچنین متولیان گردشگری در استان اصفهان، شمار گردشگران در موسم گل‌چینی و گلاب‌گیری در مناطق کاشان و قمصر را، بالغ بر 2 میلیون نفر تخمین می‌زنند که سبب رونق اقتصاد منطقه و توسعه صنعت گردشگری در ابعاد داخلی و خارجی شده است.

مزیت‌های اقتصادی تولید محصول

گل محمدی، یکی از محصولات غیر نفتی است که پتانسیل مناسبی برای صادرات دارد. به طور مثال، به گفته­ مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، سال 1395 یک­هزار و 304 تُن مایع گلاب، از مبدأ گمرکات استان اصفهان، به کشورهای امارات، قطر، بحرین، عمان، کویت، عراق و استرالیا صادر شده است. همچنین دو هزار و 40 کیلوگرم روغن این گیاه، به کشورهای استرالیا و آلمان در سال گذشته صادر شده است. ولی در مجموع، به دلیل مشخص نشدن مبادی صادراتی فرآورده‌های این گیاه در سراسر کشور، آمار واقعی صادرات آن، که بدون شک بیشتر از این ارقام بوده است، در دست نیست.

کشور ما می‌تواند بالاترین مرجع تولید و بهترین تولیدکننده گل محمدی در دنیا باشد، چرا که این پتانسیل در ایران وجود دارد. در مورد بازار جهانی نیز، پرورش و کشت گل محمدی، بیش از 30 میلیارد یورو در دنیا گردش مالی دارد. همچنین در زمینه تولید گل، گلاب، اسانس‌ها و طعم دهنده‌ها نیز، می‌توانیم پیشتاز باشیم. گل محمدی، گیاهی است چند ساله و برگ‌ریز که از سال دوم به گل‌دهی می‌نشیند، ولی از نظر اقتصادی، از سال سوم می‌توان گل‌های آن را برداشت نمود. درآمد قابل توجه گل‌ محمدی از سال سوم به بعد، آغاز می‌شود که این میزان نیز، هر سال افزایش یافته و در سال پنجم، ثابت می‌شود. طبق آمارهای اعلام شده، میزان متوسط عملکرد در هر هکتار گلستان گل محمدی، در شرایط مطلوب، 5 تن می‌باشد که البته میانگین عملکرد در کل کشور (آمار وزارت جهاد کشاورزی)، حدود 2.2 تن گل محمدی تازه می‌باشد. هزینه اولیه برای شروع این کار، بدون احتساب قیمت زمین، حدود 33 میلیون تومان برای احداث گلستان و سالانه حدود 13 میلیون تومان هزینه جاری می‌باشد. از سال سوم که گل‌دهی اقتصادی است، میزان سود خالص سالانه حدود 79.5 میلیون تومان است و در سال‌های چهارم و بعد از آن، به بیش از 90 میلیون تومان افزایش پیدا می‌کند. از سال نهم به بعد، عملکرد گل محمدی کاهش یافته و بعد از سال دوازدهم، باید نسبت به جوان سازی گلستان اقدام نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *