برخلاف تولید مناسب انگور که در ایران وجود دارد، از نظر صادرات انگور ایران موفقیت چشمگیری نداشته است و درصد بسیار پایینی از تولید انگور در بخش صادرات حضور داشته است. کشور های حاشیه خلیج فارس و پاکستان از مهمترین کشورهایی وارد کننده انگور ایران می باشند. طبق آمار صادرات کشمش ایران به 80 کشور دنیا انجام می گیرد و صادرات کشمش به عراق، عمان و امارات بسیار پر رونق می باشد.
رتبه ایران در تولید انگور و صادرات کشمش
ایران در زمینه ی صادرات کالا کشاورزی در بسیاری از حوزه ها مانند صادرات خرما، پسته، انجیر خشک و زعفران برخلاف تولید مناسب انگور که در ایران وجود دارد، از نظر صادرات انگور ایران موفقیت چشمگیری نداشته است و درصد بسیار پایینی از تولید انگور در بخش صادرات حضور داشته است. کشور های حاشیه خلیج فارس و پاکستان از مهمترین کشورهایی وارد کننده انگور ایران می باشند. انگور تولید شده در ایران به صورت تازه و خشک آماده مصرف می شود که به بیش از 80 کشور صادر می گردد. کشمش ایرانی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بوده و رقیب پرتوانی برای دیگر کشورهای بزرگ تولید کننده کشمش همچون ترکیه و آمریکا به شمار می رود که با توجه بیشتر به بحث بازاریابی بین الملل می توان با قدرت بیشتری در این بازار حضور یافت.
انگور خشک که نام دیگر این محصول به حساب می آید و طرفداران زیادی در کشور های دیگر دارد، باعث شده تا بیشتر از انگور در صادرات موفق باشد و می توان گفت بر طبق آمار صادرات کشمش ایران به 80 کشور دنیا بوده است. صادرات کشمش به عراق و صادرات کشمش به عمان و امارات بسیار پررونق می باشد.
ویژگی های انواع انگور و کشمش در ایران
یکی از شهرهای ایران که انگور با کیفیت تولید می کند کاشمر است گه صادرات کشمش و خود انگور از این شهر به پاکستان رونق دارد و در گذشته صادرات کشمش به روسیه وجود داشته است. انگورهایی که دانه دار هستند برای صادرات زیاد مناسب نمی باشند مثلا انگور آذربایجان غربی، قزوین، تاکستان و شاهرود از همه نظر دارای کیفیت بالای است و لی دانه دار است که بر روی صادرات خود انگور و صادرات کشمش این انگور تاثیر می گذارد.
یکی از مهمترین و بزرگترین تولید کنندگان انگور و کشمش در ایران شهر ملایر است و انواع انگور در این شهر تولید می گردد که بهترین نوع آن انگور بی دانه سفید است. صادرات کشمش ملایر رونق بسیاری دارد و به کشورهای زیادی صادر می شود، تولید کنندگان این شهر از برترین صادرکنندگان این محصول می باشند. . مسلما زمانی که تولید انگور در کشور مناسب باشد صادرات این محصول هم رونق خواهد داشت ولی نوع کشت سنتی و استفاده نکردن از دانش روز می تواند بهره وری و تولید انگور را کاهش دهد و برخی از آفت ها در باغ های انگور نیز می تواند سبب مشکل در تولید شود و صادرات کشمش را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
نحوه صادرات کشمش
به غیر از آفت که تولید را در باغ های انگور تحت تاثیر قرار می دهد، کمبود آب نیز می تواند تولید را کم و کیفیت محصول را پایین بیاورد. زمانی که آب کم باشد در فصل گرم، گرمازدگی نیز خسارت های زیادی را به باغ انگور وارد می کند و در نهایت محصول خوب که برای تولید این محصول و صادرات آن نیاز است از بین خواهد رفت و افت صادرات بوجود خواهد آمد. از ویژگی های یک انگور خوب و استاندارد، می توان به بی دانه بودن، درشت بودن و شفافیت دانه ها اشاره نمود. صادرات کشمش و انگور نیاز به رعایت اصول زیادی از طرف تولید کنندگان دارد زیرا در بازارهای استاندارد هایی در نظر گرفته می شود که اگر محصولی و یا کالایی به آن سطح نرسیده باشد اجازه ورود کالا داده نخواهد شد.