این خشككن گیاهان دارویی، از مدرنترین خشككنهای دارای جریان هوای گرم میباشد كه به منظور خشك كردن اندامهای گیاهان دارویی همواره مورد استفاده قرار میگیرد. در این خشككن 3 تا 5 تسمه متحرك تعبیه شده است.از مزایای این نوع خشككن این است كه برای خارج كردن اندامهای خشك شده نیازی به متوقف كردن دستگاه نمیباشد. درجه حرارت، سرعت تهویه و میزان رطوبت داخل آن را نیز میتوان به خوبی تنظیم نمود (انواع اتوماتیك این دستگاه نیز در بازار وجود دارد). این دستگاه هر 24 ساعت قادر به خشك كردن 8 تا 14 تن وزن تازه محصول میباشد. از مزایای این دستگاه بازدهی زیاد و عدم نیاز به كار دائمی است و از معایب آن گران بودن و مصرف زیاد انرژی میباشد.
اعمال پس از خشك كردن
روی اندام دارویی خشك شده قبل از عرضه به بازار (بر حسب نوع ماده مؤثره و چگونگی استفاده از آن) باید كارهایی انجام شود كه مهمترین این كارها عبارت است از:
– جدا كردن اضافات نامناسب و تمیز كردن اندامهای خشك شده از گرد و غبار.
در صورتی كه هنگام جمع آوری محصول قسمتهایی از گیاهان دیگر با اندامهای گیاه مورد نظر مخلوط شود باید جدا گردد. استقرار تهویههای مناسب هنگام تمیز كردن اندامها نیز سبب خارج شدن ذرات گرد و غبار حاصل از عملیات تمیز كردن میشود.
– الك كردن اندام مورد نظر با دستگاههای مخصوص.
– گاهی اوقات گلهای جمع آوری شده از دمگلهای طویلی برخوردار میباشند كه باید اقدام به جدا كردن آنها از گل نمود. برای انجام این كار نیز دستگاههای مخصوص طراحی و ساخته شده است.
معمولاً اندامهای گیاهانی كه به عنوان چای (دمكردنی) مورد استفاده قرار میگیرند باید بصورت خرد شده درآورده و مصرف شوند. میزان خرد كردن اندامهای مذكور بر حسب اندام گیاه و چگونگی استفاده از آن متغیر است.